Έξοδος στις αγορές για να αποτραπεί το 4ο Μνημόνιο

Την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει αυτοδύναμη στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος και δεν θα χρειαστεί η υπογραφή νέου μνημονίου, προσπάθησε να κοινωνήσει χθες ο Αλέξης Τσίπρας στα ραντεβού του με τον Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Κι αν ο κ. Λεβέντης, με τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε δύσπιστος μεν αλλά όχι εντελώς …απαισιόδοξος για τα οφέλη της συμφωνίας του Eurogroup, ο επικεφαλής του Ποταμιού, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό τόσο για την καθυστέρηση της αξιολόγησης όσο και για την επιμονή του στις διατυπώσεις για το χρέος.

“Επιμένουμε στις διατυπώσεις και έχουμε χάσει όλα τα άλλα” είπε πηγή από το περιβάλλον του. Η απάντηση κυβερνητικής πηγής επ αυτού, είναι: “Μα η ρύθμιση του χρέους είναι κατεξοχήν θέμα διατυπώσεων”.

Τα μέτρα για το χρέος προσδιορίζονται απολύτως

Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, ως αναμενόταν, στα τετ α τετ του με Στ. Θεοδωράκη και Β. Λεβέντη, κάνοντας αποτίμηση της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup, την παρουσίασε με τα λαμπρότερα των χρωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός τόπος σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στους δύο πολιτικούς αρχηγούς είναι καταρχήν, ότι με την εν λόγω απόφαση υπάρχει “κλειδωμένος αλγόριθμος” ο οποίος προσδιορίζει απολύτως τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία που έχει γίνει δεκτή από τις αγορές και δημιουργεί τη βάσιμη πεποίθηση ότι θα ευοδωθεί ο στόχος να μην υπάρξει νέο , τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα.

άλλωστε, κατά τον ίδιο, το αναπτυξιακό στίγμα της απόφασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης είναι ξεκάθαρο, καθώς δόθηκαν για το πεδίο αυτό σαφείς δεσμεύσεις ενώ έγινε αποδεκτή και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο απόπειρας επίλυσης του Κυπριακού εν όψει της Γενεύης 2, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους κκ Θεοδωράκη- Λεβέντη ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαβουλεύσεις με τις πάγιες θέσεις της.

Ζήτησε μάλιστα από αμφότερους, ειδικά στα εθνικά θέματα να υπάρχει συνεννόηση όλων των κομματων κ να μην υπαρχουν οξείες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Στόχος, είναι κατά τον κ. Τσίπρα, όπως ανέφερε και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, να “κάνουμε στη Γενευη ένα βήμα μπρος”.

Τετ α τετ με Μητσοτάκη- Γεννηματά- Κουτσούμπα

Στη 1.30 το μεσημέρι, στο Μαξίμου θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του κ. Τσίπρα με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ( νωρίτερα, προσέρχονται οι Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης κουτσούμπας”.

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιείται μερικά εικοσιτετράωρα πριν την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε η Ν.Δ, έχοντας ήδη ακολουθήσει τη στρατηγική του “σκληρού” ροκ για την αποδόμηση της συμφωνίας.

Αύριο το πρωί, στο μεταξύ, θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, πριν από την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *