Αποσταθεροποιητικά θα λειτουργήσει για την Ελλάδα η έξοδος στις αγορές

Την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βγει εντελώς από το πρόγραμμα, εκφράζει στο Liberal, ο Γάλλος οικονομολόγος Charles Wyplosz, μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τακτικός σύμβουλος πολλών διεθνών θεσμών όπως η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Και εξηγεί ότι παρ’ ότι ο προϋπολογισμός έχει ισορροπήσει και έχει δοθεί μεγάλη περίοδος χάριτος για την πληρωμή των δανείων του επίσημου τομέα, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί εκ των πραγμάτων να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, που θα είναι ακριβή, θα λειτουργήσει για τη χώρα αποσταθεροποιητικά.

Επισημαίνει ότι κανένα κράτος δεν έχει ποτέ πετύχει τέτοια πλεονάσματα για τόσο μεγάλη διάρκεια σαν τους στόχους της Ελλάδας, και θεωρεί ότι μόνο αν η χώρα καταφέρει κάποια στιγμή να μειώσει δραστικά το θέμα του χρέους, τότε και μόνο θα μπορέσει να ξεπεράσει το τρομακτικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας της.

Σχετικά με το συνασπισμό των Ιταλών λαϊκιστών, προβλέπει ότι αν τελικά σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε θα ξεσπάσει μία μεγάλη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, με αποτέλεσμα η χώρα είτε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και πιθανώς την Ε.Ε, είτε να δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα «ελληνικού τύπου». Και σημειώνει με νόημα ότι οι Ιταλοί δεν έχουν μάθει από τα λάθη των άλλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *