Δασμούς επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ – Για αντίμετρα προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Σε μετωπική εμπορική σύγκρουση οδηγούνται ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς η Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν τελικά δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Όπως μεταδίδουν ευρωπαϊκά ΜΜΕ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως θα ανακοινωθούν αντίμετρα μέσα στις επόμενες ωρες.

Πιο αναλυτικά, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό μία μόλις ημέρα πριν την εκπνοή της προσωρινής εξαίρεσης που είχε παραχωρήσει η Ουάσιγκτον στην ΕΕ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Η επιβολή των νέων δασμών θα ισχύσει από απόψε τα μεσάνυχτα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχετικές διαπραγματεύσεις καθώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», τόνισε ο Ρος χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τί πρέπει να γίνει ώστε να αρθούν οι νέοι δασμοί.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για μια «κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» και επεσήμανε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα αντισταθμίζουν τους δασμούς των ΗΠΑ.

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να επιβάλλουμε δασμούς σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο», σημείωσε o πρόεδρος της Κομισιόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *