ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

 

Σήμερα συγκροτήθηκε σε σώμα και ξεκινάει τη δράση της μια νέα μεγάλη συνδικαλιστική παράταξη.

2018

Μια συνδικαλιστική παράταξη που λειτουργεί χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και που έχει στόχο να αλλάξει τη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Θέλουμε να εδραιώσουμε ένα νέο συνδικαλιστικό μοντέλο που θα λειτουργεί με αξιοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη στα πλαίσια μιας σύγχρονης, ελεύθερης, ευρωπαϊκής δομής.

Βασικά χαρακτηριστικά μας είναι η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, η διαφάνεια, η αξιοπρέπεια που είναι οι βασικές αρχές για την προστασία των ατομικών ελευθεριών μέσα σε ένα ελεύθερο οικονομικό τοπίο που θα εξασφαλίζει ευημερία για τους εργαζόμενους.

Για μας ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα, όχι υποχρέωση, και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση είναι αυτονόητο.

Δημιουργήσαμε ένα δημοκρατικό, κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό σχήμα που στηρίζεται στην σύγχρονη αντίληψη συνδικαλιστικής έκφρασης μακριά από ακραίες μορφές που στηρίζονται στον λαϊκισμό και στην αδιαλλαξία που ενώ εμφανίζονται έτσι στο προσκήνιο, υποκλίνονται με υποτέλεια σε κόμματα και εργοδότες στο παρασκήνιο.

Η «ΕΝΟΤΗΤΑ-δύναμη ευθύνης και προοπτικής» στηρίζει απόλυτα τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου, αξιοπιστίας και υπεύθυνης διεκδίκησης.

Οικοδομούμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό μοντέλο συνδικαλιστικής δράσης με στόχο την πραγματική εξυπηρέτηση των επαγγελματικών συμφερόντων των εργαζομένων.

Είναι η ώρα για μια νέα αρχή που δεν θα μείνει στις διαπιστώσεις, στην καταγγελία, τον αφορισμό και την απόκρυψη της αληθινής κατάστασης που βιώνουμε αλλά θα βασίζεται σε προτάσεις και θέσεις οικοδομώντας έτσι ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό μοντέλο με τη δημιουργία νέων θεσμών που βασίζονται στο σήμερα και προσδιορίζουν το μέλλον.

Η παράταξή μας απορρίπτει την κάθετη εκπροσώπηση και την άνωθεν επιβολή των αρχών μας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (σωματείο) και δευτεροβάθμιο επίπεδο (ομοσπονδίες).

Συναντιόμαστε, μέσα από την ανεξαρτησία μας, σε ένα τρίτο επίπεδο όπου με τη συμμετοχή μας στο ανώτατο συνδικαλιστικό επίπεδο με ενιαία έκφραση και συγκλίσεις έχουμε στόχο να αλλάξουμε συνολικά το σημερινό συνδικαλιστικό κατεστημένο.

Δεν έχουμε αγκυλώσεις, εμμονές, ιδεοληψίες, τάσεις επιβολής στη συνείδηση των εργαζομένων με οράματα του παρελθόντος που μας έφεραν στη σημερινή στασιμοχρεοκοπία.

Οικοδομούμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό μοντέλο δράσης και για το σκοπό αυτό θα συνδεθούμε με ομάδες εργαζομένων στην Ευρώπη.

Δεν φοβόμαστε να προτείνουμε μεγάλες αλλαγές στη δομή του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δεν δεχόμαστε οι συνδικαλιστικές ενώσεις να λειτουργούν και να εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο από συνταξιούχους!!! συνδικαλιστές.

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Είμαστε έτοιμοι με τις δικές μας θέσεις και προτάσεις να παρέμβουμε στον όποιο διάλογο γίνει στα πλαίσια εκσυγχρονισμού των νόμων που αφορούν τα δικαιώματά μας.

Δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε ως απαθείς θεατές στο έργο της πλήρους ισοπέδωσης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και να δεχόμαστε να παίρνουμε ένα φιλοδώρημα πολύ μικρότερο, ιδίως για τις νέες γενιές, σε σχέση με αυτά που εισφέρουμε.

Αυτό το ληστρικό κρατικό ισοπεδωτικό μοντέλο σοβιετικής έμπνευσης πρέπει να αντικατασταθεί μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης και καθιέρωση τριών πυλώνων ασφάλισης.

Ακόμη και στο επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής μας κάλυψης η κατάσταση είναι εφιαλτική και οφείλουμε να πάρουμε θέση.

Σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα υγείας η στοιχειώδης κοινωνική υποχρέωση της πολιτείας για πρόσβαση στην αξιοπρεπή περίθαλψη ερμηνεύεται με την ισοπέδωση και υποβάθμιση όλων των παροχών κοινωνικών ομάδων που εισφέρουν πολλά χωρίς να απολαμβάνουν τίποτα.

Αυτή η ψευδεπίγραφη μορφή αλληλεγγύης οδηγεί τους πάντες στον απόλυτο εξευτελισμό.

Κοινωνική πολιτική με χρήματα άλλων γίνεται σε άλλα καθεστώτα.