Σε τρία στάδια η αύξηση στον κατώτατο μισθό με μοντέλο Πορτογαλίας

Με το μοντέλο που εφάρμοσε η Πορτογαλία, προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει για να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτοντας τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, ανέφερε ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Tο νέο σύστημα καθορισμού του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Στο υπουργείο Εργασίας πάντως μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία για τον κατώτατο μισθό, που έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019. Σε αυτό το μοτίβο επιθυμεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας  μια αύξηση που «θα προσεγγίζει τις απώλειες» επιμερισμένη σε 4 ετήσιες δόσεις.

«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία με τα οποία η κυβέρνησή μας θα βοηθήσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να ανακτήσουν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης, ενισχύοντας παράλληλα τη ζήτηση και συμβάλλοντας στην περαιτέρω απομείωση της ανεργίας» τόνιζε πριν λίγο διάστημα η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιογλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (ενδεικτικά Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία). Με συλλογικές συμβάσεις μόνον, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Πρόκειται για τη διαδικασία που ακολουθούνταν και στη χώρα μας πριν από την ψήφιση του νόμου 4093/2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *