Η ανώτατη συνδικαλιστική εκπροσώπηση της χώρας έπιασε πάτο!

Αθήνα, 4/5/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ανώτατη συνδικαλιστική εκπροσώπηση
της χώρας έπιασε πάτο!

 

Την περασμένη εβδομάδα (28/4/2020) δημοσιεύθηκε μια μεγάλη έρευνα (που πραγματοποιείται κάθε χρόνο) με θέμα τον δείκτη εμπιστοσύνης των πολιτών σε θεσμούς ή δομές.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι από τους είκοσι πέντε βασικούς θεσμούς η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)!!!

Αυτή η μόνιμη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος από την ίδια την κοινωνία πρέπει να μας αφυπνίσει όλους.

Είναι πραγματικά θλιβερό κάθε χρόνο να παρακολουθείς την κατρακύλα και την πλήρη απαξίωση ενός συνδικαλιστικού κινήματος, ξεκομμένο από τους εργαζόμενους και βαθιά υποτιμημένο από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα σημάδια σήψης και παρακμής φαντάζουν γι’ αυτούς ως σταγόνες βροχής και συνεχίζουν να παριστάνουν τον θεσμικό παράγοντα που τάχα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων και το μόνο που κάνουν είναι να απολαμβάνουν την κρατική χρηματοδότηση που μόνο αυτό σε κρατάει όμηρο των όποιων κυβερνήσεων και εν τέλει θλιβερό συνομιλητή.

Πως λοιπόν μπορεί ο απλός εργαζόμενος να εμπιστευθεί μια συνδικαλιστική ηγεσία που έχει ανάγκη από αστυνομική προστασία και μπράβους για να μπορέσει να κάνει ένα συνέδριο;

Πως μπορεί να εμπιστευθεί μια ηγεσία που αντλεί τις δυνάμεις της από εκατοντάδες «μαϊμού» σωματεία και αόρατους εκπροσώπους από τη βιομηχανία των εργατικών κέντρων;

Πώς να εμπιστευθεί αυτούς που κάνουν τα λιοντάρια στο προσκήνιο και υποκλίνονται με δουλικότητα σε εργοδότες και κόμματα στο παρασκήνιο;

Απλά τους αρκεί να παριστάνουν την ηγεσία ενός κινήματος που κάνει μία 24ωρη απεργία το χρόνο σε ημέρα γενικής αργίας και μια συνέντευξη τύπου κάθε Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΕΛΟΣ

 

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μια άλλη συνδικαλιστική έκφραση.

Μπορούμε να το κάνουμε πράξη;

Φυσικά μπορούμε μόνο αν πούμε την αλήθεια και στη πράξη επιβάλλουμε όλες εκείνες τις αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια νέα πορεία.

Είναι η ώρα να καταγράψουμε τις δυνάμεις μας με έναν νέο καταστατικό χάρτη, χωρισμένο σε οικονομικούς κλάδους, ώστε με διαφάνεια να αντικατοπτρίζεται η αντιπροσωπευτικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Είναι η ώρα να βάλουμε τέλος στα σωματεία σφραγίδα.

Να βάλουμε τέλος στις χιλιάδες παράνομες αποσπάσεις συνδικαλιστών που στόχο έχουν την εμφάνιση τους ως στρατηγών αλλά φυσικά χωρίς στρατό.

Να αποκτήσουμε την επάρκεια, όπως γίνεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά συνδικάτα, αντιμετώπισης των προβλημάτων κάθε κλάδου με επιστημονική βοήθεια αξιοποιώντας νέους επιστήμονες ως συμβούλους μας.

Να σταματήσουμε να βλέπουμε ως λάφυρο τον κρατικό μηχανισμό εκβιάζοντας τον κάθε φορά που είμαστε σε κομματικά ή παραταξιακά αδιέξοδα. Αντίθετα πρέπει να συμβάλλουμε με προτάσεις και θέσεις για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του.

Επιτέλους να υπάρξει ανταποδοτικότητα των χρημάτων που εισπράττει (πέρα από την κρατική χρηματοδότηση) από τους «κακούς» εργοδότες με μορφή χορηγιών με μια πολιτική σύγχρονων παροχών προς τα μέλη μας.

Ο ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΛΑ ΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας είναι τρομακτικές.

Για να συμμετέχουμε όρθιοι σ’ αυτές, ως καθοριστικός παράγοντας, πρέπει να ισοπεδώσουμε αυτή την ελεεινή μορφή συνδικαλιστικής πρακτικής.

Η ’’ΕΝΟΤΗΤΑ’’ δύναμη ευθύνης και προοπτικής είναι η μεγάλη φιλελεύθερη συνδικαλιστική δύναμη.

Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις ιδεολογικές μας αρχές και αξίες.

Δεν παριστάνουμε τους φιλελεύθερους, που για λόγους επιβίωσης σε θέσεις και αξιώματα εμφανιζόμαστε πιο ακραίοι, σε ρητορική και πρακτικές, από την άκρα αριστερά.

Η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος που βασίζεται στον ιδεολογικό εκμαυλισμό είναι επίπλαστη και ποτέ δεν θα την υπηρετήσουμε.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

της “ΕΝΟΤΗΤΑΣ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *