ΕΛΤΑ: Μετα-μνημονιακή διάλυση του ταχυδρομείου

Συνέντευξη του μέλους του γενικού συμβουλίου της ΕΝΟΤΗΤΑΣ Γιάννη Οικονόμου στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984 και στην εκπομπή του Νίκου Καρούτζου “Αγορά αξιών”.

Ακούστε παρακάτω το ηχητικό απόσπασμα:

 

 

Από το Σωματείο Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αθήνας & Νομού Αττικής στις13 Φεβρουαρίου 2020 εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

ΕΛΤΑ: 24ωρη Απεργία στη Διανομή (14/2)

Μετα-μνημονιακή διάλυση του ταχυδρομείου

Μια φορά την εβδομάδα ο ταχυδρόμος στην Αττική

 

Πλήρη διάλυση της διανομής επιφέρει η απόφαση για την κατάργηση 420 θέσεων διανομέων, η οποία μειώνει σχεδόν στο μισό τη δύναμη της διανομής στην Αττική.

Πρακτικά η απόφαση αυτή διλασιάζει τους τομείς διανομής και άρα τους χρόνους παράδοσης. Η νέα δομή λειτουργίας θα φέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην αλληλογραφία για τους καταναλωτές, αφού κατά περίπτωση θα φτάνουν να βλέπουν ταχυδρόμο μια φορά την εβδομάδα αλλά και σε περιπτώσεις σπανιότερα. Ως αποτέλεσμα, η Διοίκηση θα διαφημίζει ότι οι επιδόσεις γίνονται στην ώρα τους, αλλά αυτό θα είναι μόνο θεωρία. Στην πράξη θα σωρεύονται ανεπίδοτα αντικείμενα και τη ταλαιπωρία των καταναλωτών θα μεγαλώσει. Και όλα αυτά την ώρα που αυξάνεται το τιμολόγιο. Άρα οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερο για χειρότερες υπηρεσίες.

Το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και Νομού Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη μονομερή αυτή απόφαση. Αποτελεί μνημείο καταστροφικής προχειρότητας, καθώς ελήφθη χωρίς να έχει υπάρξει ένας ρεαλιστικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση με τους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι τέτοιο πλάνο διανομής δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, γεγονός που σφραγίζει την πρωτοβουλία της Διοίκησης με την παγκόσμια πατέντα ανεδαφικής προχειρότητας. Το πιο σημαντικό είναι ότι αμφισβητείται στην πράξη η δυνατότητα παροχής Καθολικής Υπηρεσίας και των υπηρεσιών που συμβατικά προκύπτουν για τα ΕΛΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται 24ωρη απεργία την Παρασκευή 14/2, συγκέντρωση στις 10 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου και πορεία στα γραφεία της Διοίκησης (Απελλού 1).

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Οικονόμου «Μετά από 4 χρόνια καταστροφικών επιλογών που έφεραν σε δεινή θέση το δημόσιο ταχυδρομείο, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και πρακτικά σε κατάσταση ασφυξίας, γίνονται επιλογές χωρίς ψυχραιμία και ρεαλισμό. Κυρίως χωρίς οραματική αντιμετώπιση του ταχυδρομείου.

Τα ΕΛΤΑ βρίσκονται απαξιωμένα, χωρίς επενδύσεις εκσυγχρονισμού, χωρίς αναπτυξιακό πλάνο και χωρίς οποιοδήποτε σχέδιο στρατηγικού βάθους. Σήμερα αντί να καλυφθούν τα κενά των προηγουμένων ετών, γίνονται κινήσεις σπασμωδικές που τελικά θα επιδεινώσουν την ήδη τραγική κατάσταση του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι κατανοούμε τη σημασία αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα ΕΛΤΑ, ωστόσο περιμένουμε να γίνουν με ρεαλισμό και όραμα. Όχι μόνον για να “βγουν τα νούμερα σήμερα” αλλά για να υπάρχει βιώσιμο ταχυδρομείο στη χώρα που να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες.

Η απόφαση μείωσης των θέσεων στη διανομή θα επιφέρει περισσότερα προβήματα απ όσα θα λύσει.

Καλούμε τη Διοίκηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με αντίληψη μακροχρόνιου σχεδιασμού.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην παρασύρεται από τις εμμονές ορισμένων ενάντια σε κάθε τι δημόσιο.

Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των ΕΛΤΑ πρέπει να προστατευθεί μαζί με τη βιωσιμότητά του.

Οι εργαζόμενοι θα σταθούμε απέναντι στην αυθαιρεσία.

Το Σωματείο θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει τους ταχυδρόμους».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιάννης Οικονόμου – Πρόεδρος Σωματείου – κιν. 6944730901

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *